MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Kuala Lumpur

Kilauan Emas 3 lebih mantap

SETELAH mendapat sambutan penonton sepanjang dua musim bersiaran, program realiti terbitan Astro iaitu Kilauan Emas kini sudah memasuki musim yang ketiga.

Merupakan sebuah program nyanyian, ia agak istimewa kerana penyertaan terbuka kepada peserta berumur 40 tahun ke atas yang meminati nyanyian dan ingin mengetengahkan bakat yang dimiliki.

Pengurus Kumpulan Saluran Hiburan Astro, Azlin Reza Azmi berkata, pihaknya mendapati program berkenaan masih relevan untuk dianjurkan berdasarkan sambutan yang diterima.

"Kami telah membuat keputusan untuk terus memberi peluang kepada mereka yang ingin mencungkil bakat nyanyian masing-masing dan yakin ia mampu menyemarakkan lagi industri hiburan di negara ini.

"Sebagai langkah untuk memeriahkan lagi program ini, penyertaan turut dibuka kepada warga Singapura seperti musim sebelum ini," ujarnya pada majlis pelancaran yang berlangsung di Restoran Songket, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Jelas Azlin, kepada mereka yang ingin menyertai Kilauan Emas 3 boleh menghadiri sesi uji bakat dengan syarat para peserta tidak merakam sebarang album dalam tempoh masa lima tahun sebelum tarikh uji bakat diadakan.

Menurutnya, sesi uji bakat juga berlangsung di enam buah negeri iaitu Sabah, Sarawak, Pulau Pinang, Johor, Pahang dan Selangor. Kaunter pendaftaran akan dibuka pada 9 pagi dan terhad kepada 400 peserta terawal untuk setiap sesi.

Mengenai pembaharuan yang dilakukan oleh pihak Astro, Azlin memberitahu pada kali ini program tersebut mencipta sedikit kelainan dan dijangka lebih mantap apabila melantik dua orang guru vokal iaitu Adnan Abu Hassan dan Siti Hajar Ismail.

Ujarnya, kedua-dua guru vokal tersebut akan bertanggungjawab menjadi juri semasa sesi uji bakat berlangsung serta melatih para peserta yang layak bersaing ke peringkat akhir.

"Kehadiran Adnan dan Siti Hajar selaku guru vokal adalah untuk memberi tunjuk ajar dan khidmat bimbingan bagi mengenal pasti kebolehan para peserta dan mengimbangi setiap persembahan mereka nanti.

"Pemilihan kedua-duanya dibuat berdasarkan kepada pengalaman dan pencapaian mereka dalam bidang masing-masing. Kami percaya kehadiran mereka dapat memberi manfaat kepada para peserta," ujarnya.

Untuk musim yang terbaharu, program berkenaan turut menawarkan hadiah yang cukup lumayan. Peserta yang muncul juara bakal memenangi hadiah wang tunai RM50,000, naib juara meraih RM30,000 dan tempat ketiga membawa pulang RM15,000.

Selain itu, para peserta yang memakai gigi palsu dan muncul dalam pusingan akhir akan turut menerima Anugerah Khas Polident yang berjumlah RM10,000.

Pemilihan lagu

Selaku guru vokal yang diberi tanggungjawab membimbing para peserta, Adnan dan Siti Hajar menyifatkan pemilihan mereka merupakan satu penghormatan yang cukup besar.

Menurut Adnan, dengan tugas yang diberikan dia akan mencurahkan segala ilmu tentang nyanyian dan memastikan para peserta dapat menampilkan persembahan yang bermutu.

"Kepada mereka yang ingin menghadiri sesi uji bakat, saya ingin menasihati supaya datang dengan penampilan yang menarik memandangkan ia merupakan antara kriteria utama dalam pemberian markah.

"Selain itu, mereka juga perlu memilih lagu-lagu yang sesuai dengan suara mereka. Cuba elak menyanyikan lagu yang mereka kurang mahir kerana ia boleh menjejaskan mutu persembahan," tegasnya.

Sementara itu, seorang lagi guru vokal iaitu Siti Hajar pula turut berpesan kepada para peserta uji bakat agar tidak terlalu mengikut gaya penyanyi yang sedia ada.

"Saya begitu mengambil berat tentang perkara ini kerana kami tidak mahu mereka meniru gaya penyanyi lain ketika menyanyi. Sebagai guru vokal sudah tentu kami inginkan kelainan agar program ini lebih menarik untuk ditonton," ujarnya.


sumber:Kosmo