MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Kuala Lumpur

Latest News for State Kuala Lumpur in "General"

Polis masih dilihat paling korup, lapor tinjauan

Polis nampaknya masih lagi dilihat sebagai institusi paling korup di negara ini.

 

Bagaimana rakaman CCTV Jong-nam terlepas ke media asing?

Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Salahuddin Ayub mahu kerajaan menjelaskan bagaimana rakaman CCTV yang memaparkan pembunuhan abang tiri presiden Korea Utara, Kim Jong-nam boleh terlepas ke tangan media antarabangsa.

 

Ambil tindakan jika masih beroperasi

Kuala lumpur: Kementerian Pengangkutan mengarahkan perkhidmatan teksi motosikal 'Dego Ride' dihentikan serta-merta atas faktor keselamatan.

Menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, pihaknya juga tidak akan memberikan lesen operasi kepada pengenda

'Singa menari' di Zoo Negara

Kuala Lumpur: Kehadiran lebih 5,000 pengunjung di Zoo Negara, semalam dihiburkan dengan persembahan istimewa tarian singa sempena sambutan Tahun Baru Cina.

Persembahan daripada Persatuan Tarian Singa Hong San Se selama hampir dua jam itu dibahagikan kepada beberapa slot dan kemuncaknya berlangsung di pentas utama yang turut disaksikan Timbalan Presiden Zoo Negara Malaysia, Rosly Ahmat Lana.

Menurutnya, pihaknya mahu memberi peluang kepada pengunjung tempatan dan pelancong asing merasai sendiri suasana perayaan, selain memperkenalkan budaya dan tradisi masyarakat Tionghua ketika bersantai bersama keluarga di Zoo Negara.

Kuih bakul hasil tangan mualaf laris

Kuala Lumpur: Kesukaran mendapatkan kuih bakul hasil ‘air tangan’ masyarakat Muslim mendorong seorang ibu tunggal menghasilkan makanan tradisional kaum Tionghua itu setiap kali menjelang Tahun Baru Cina.

Menurut Normah Bang Abdullah, 53, sejak mengusahakan kuih bakul atau ‘Nian Gao’ itu secara sambilan dua tahun lalu, dia mendapat tempahan antara 300 hingga 400 bekas.

Dituduh pecah amanah RM2.5 juta

Kuala Lumpur: Bekas ketua pegawai eksekutif TH Heavy Engineering (THHE) Bhd iaitu anak syarikat Tabung Haji (TH) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan pecah amanah membabitkan nilai lebih RM2.5 juta, empat tahun lalu.

Nor Badli Munawir Mohamad Alias Lafti, 51, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Madihah Harullah.

Motor hadiah hari lahir

Kuala Lumpur: Hanya bermodalkan RM2 membeli kad manila dan mengambil swafoto berlatarbelakangkan motosikal membawa tuah kepada tukang jahit wanita apabila diumumkan pemenang utama hadiah motosikal bernilai RM13,000 menerusi peraduan Selfie bersama Speed and Wheels (S&W), semalam.

Siti Nooraini Tuhalus, 32, berkata, dia mengambil masa 10 minit merakam swafoto paling kreatif.

“Saya dimaklumkan mengenai hadiah ini pada 1 Disember 2016 iaitu sehari sebelum hari lahir saya. Ini hadiah paling besar pernah saya dapat sepanjang hidup. Sebelum ini, saya dah menyertai banyak peraduan lain, tetapi tak bernasib baik,” kata ibu kepada tiga anak ini.

Parkir MRT mesra pengguna

Kuala Lumpur: Rata-rata pengguna Transit Aliran Massa (MRT) berpuas hati dengan penyediaan kemudahan letak kereta bertingkat serta ruang parkir terbuka yang disifatkan mesra pengguna.

Dengan kemudahan berkenaan, pengguna MRT tidak perlu meletakkan kenderaan mereka di bahu jalan yang boleh menyebabkan kesesakan lalu lintas pada waktu puncak di kawasan itu.

Tinjauan Harian Metro di stesen MRT Sungai Buloh mendapati parkir bertingkat bersebelahan stesen itu agak selesa kerana menyediakan petak parkir yang banyak dan mengutamakan ruang letak kereta Orang Kurang Upaya (OKU) di setiap tingkat.

Solidariti bela rakan diinjak

Kuala Lumpur: “Kami bukan minta untuk disanjung, kami mahu dihormati bukan diperlakukan sebegini,” kata, Hairi Md Ali, 40-an, wakil pemandu lori yang menyertai perhimpunan aman menyokong mangsa, Nasrul Faiz Zulfahmi, 25, yang dibelasah dalam kejadian di Bukit Antarabangsa, Sabtu lalu.

Tujuan perhimpunan itu bagi memberi sokongan moral kepada mangsa dan kira-kira 200 pemandu lori serta beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan perhimpunan berhampiran plaza Tol Sungai Besi, bermula jam 10 pagi, semalam.

Menurutnya, selain itu, kehadiran mereka juga untuk memberi pendedahan kepada orang ramai berhubung tugas dan cabaran sebenar pemandu lori.

Ahli Lembaga Pengarah FIC diarah letak jawatan

Kuala Lumpur: Pengerusi Felda yang baru dilantik Tan Sri Shahrir Abdul Samad mengarahkan semua ahli Lembaga Pengarah Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) meletak jawatan serta-merta.

Beliau berkata, langkah berkenaan sebagai usaha menyusun semula anak syarikat Felda yang bertanggungjawab menjalankan aktiviti perniagaan bukan perladangan.

"Saya akan umumkan Pengerusi FIC yang baru minggu depan," katanya pada sidang media di Menara Felda di sini, hari ini.

FIC ditubuhkan pada 2 Julai 2013 pada dasarnya terbabit dalam pembangunan hartanah, hospitaliti dan pelaburan strategik.