MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Kuala Lumpur

Latest News for State Kuala Lumpur in "General"

Pemandu maut dihempap besi dipercayai jatuh dari kren

Seorang pemandu kereta wanita maut dihempap besi yang dipercayai terjatuh dari sebuah kren di tapak pembinaan di Jalan Raja Chulan, di ibunegara malam tadi.
 
 

Bayi masih bertali pusat dibuang di depan pintu rumah

Seorang bayi perempuan yang cukup sifat dan masih bertali pusat yang diletakkan di lantai berhadapan pintu rumah ditemui orang awam di Cheras petang semalam.

 

Dibunuh, dibuang dalam gaung

Kuala Lumpur: Mayat kanak-kanak lelaki dipercayai dibunuh ditemui di Kampung Kemensah, Ulu Kelang, di sini, kira-kira 2 petang tadi.

Sumber memberitahu, mayat kanak-kanak itu dipercayai Noor Amilla Edrus Norsham, 5, yang dilaporkan hilang di Jinjang, di sini, sejak minggu lalu.

Sangka bau haiwan mati

Kuala Lumpur: Penduduk Kampung Kemensah, Hulu Kelang, tidak menyangka bau busuk dari kawasan semak berhampiran kediaman mereka sejak petang semalam, adalah bau mayat kanak-kanak lelaki yang hilang di Jinjang Utara, Khamis lalu.

Mayat kanak-kanak itu, Noor Amila Edrus Norsham, 5, ditemui di kawasan semak sekitar 12.30 tengah hari, hari ini, selepas seorang lelaki dipercayai mempunyai pertalian keluarga dengan mangsa yang ditahan sebelum ini, membawa polis ke lokasi itu.

Seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Amir, 21, berkata dia terhidu bau yang tidak menyenangkan dari kawasan semak itu sejak petang semalam, memandangkan kawasan itu laluannya setiap hari.

Apa salah, dosa mereka?

Kuala Lumpur: Mayat Noor Amila Edrus Norsham, 5, yang dilaporkan hilang di Jinjang Utara sejak lapan hari lalu (11 Ogos), dijumpai dalam keadaan menyayat hati dengan kepala terpisah dari badan dalam semak di Kampung Kemensah, Hulu Kelang, hari ini, antara beberapa kes kanak-kanak hilang sejak 1996.

Antara mereka yang lain ialah:

Ting Song Seng, 9. - Hilang ketika menunggu bas di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina), Taman Rasah, Klang, untuk pulang ke rumah pada 15 Januari 1996 dan dia masih gagal ditemui sehingga sekarang.

Nurin Jazlin Jazimin, 8. - Hilang pada 20 Ogos 2007 selepas keluar ke pasar malam berhampiran rumahnya di Seksyen 1, Wangsa Maju. Mayatnya yang tidak berbaju dipercayai mangsa deraan seks, ditemui dalam beg yang ditinggalkan di tangga premis perniagaan tiga tingkat di Jalan PJS 1, Taman Petaling Utama, Petaling Jaya pada 17 September 2007. Mangsa dibunuh 24 jam sebelum mayatnya ditemui.

Amila anak yang baik, kata bapa mangsa

“Dia anak yang baik.”

 

Saingi Uber-Grab, SPAD perkenal skim bebas pemandu dari pajakan syarikat

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (Spad) mengumumkan skim untuk membebaskan pemandu teksi daripada pajakan syarikat, dalam usaha membantu mereka dalam lapangan persaingan sama rata menghadapi Uber dan Grab.

 

Belajar binasa diri di Internet

Kuala Lumpur: Mudah dipelajari dan hanya melihat kepada prosedur menerusi Youtube atau mana-mana capaian Internet. Itu ‘trend’ terkini penggunaan dadah sintetik atau lebih terkenal dengan jolokan ‘dadah moden’ yang semakin meningkat terutamanya dalam kalangan remaja.

Proses pembuatan dadah itu yang disifatkan sebagai mudah dan hasil jualan yang tinggi mengakibatkan dadah berkenaan menunjukkan peningkatan yang agak drastik.

Ketua Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Datuk Dr Halim Mohd Hussin berkata, ada individu tidak bertanggungjawab belajar proses pembuatan dadah sintetik terbabit berikutan hasil lumayan yang bakal diperoleh jika dijual kepada pelanggan.

Hilang selepas solat Maghrib

Kuala Lumpur: Sudah kering air mata namun kanak-kanak lelaki berusia lima tahun yang dilaporkan hilang di kawasan perumahan awam Jinjang, di sini, sejak Khamis lalu masih gagal ditemui.

Mangsa, Noor Amila Edrus Norsham dilaporkan hilang ketika menunaikan solat Maghrib di surau perumahan itu jam 7.20 malam.

Bapa mangsa, Norsham Jalil, 63, berkata, pihaknya kini berikhtiar termasuk mendapatkan khidmat pengamal perubatan tradisional.

Elak risiko melalui latihan, teknik betul

Kuala Lumpur: Muay Thai dan tinju dikenali sebagai antara sukan berbahaya dan hanya kelompok tertentu sahaja yang mungkin berani membabitkan diri dalam sukan berkenaan.

Namun, sukan ini juga sama seperti sukan lain yang berdepan risiko kecederaan, tetapi ia dapat dielak melalui latihan dan teknik yang betul.

Bagi pemilik Hallo Fight Lab, Mohd Hazrul Mohd Sapri, sukan Muay Thai dan tinju boleh dicuba oleh sesiapa sahaja termasuk kanak-kanak dengan bimbingan daripada tenaga pengajar yang berwibawa.

Malah, pembabitan dalam kedua-dua sukan
ini boleh menjamin masa depan yang cerah kerana terdapat banyak pertandingan amatur
dan profesional membabitkannya termasuk acara Sukan SEA serta SUKMA.