MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Kuala Lumpur

Latest News for State Kuala Lumpur in "General"

Projek berasas ICT

Kuala Lumpur: Usaha menghasilkan kek cawan dan barangan kraftangan ternyata tidak sia-sia apabila dua sekolah, Sekolah Kebangsaan (SK) Batu Muda dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sentul Utama, menerima hadiah utama dalam kategori Anugerah Sekolah Terbaik di bawah program ‘English@Clic’ di Dewan Auditorium, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), di sini, semalam.

Program yang dianjurkan secara bersama Sentul Raya Sdn Bhd (SRSB), DBKL dan Kementerian Pendidikan itu adalah untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sekolah bagi memenuhi inisiatif tanggungjawab sosial korporat di sekitar Sentul.

Basmi PATI di tapak pembinaan

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bersama Jabatan Imigresen Malaysia Kuala Lumpur (JIM KL) akan menggempur habis-habisan pekerja asing tanpa izin (PATI) di tapak pembinaan sekitar ibu kota.

Sebagai langkah permulaan, Op Tapak dilancarkan hari ini dan disasarkan sebanyak 10 kawasan tapak pembinaan di seluruh ibu kota akan diperiksa sepanjang tahun ini.

Lokasi pertama yang diserbu dalam operasi itu ialah sebuah tapak pembinaan di Jalan Khidmat Usaha, Persiaran Dutamas diserbu dan seramai 115 PATI dicekup.

Permudah informasi zakat

Kuala Lumpur: Seramai 158 guru dari 78 sekolah menengah sekitar ibu kota, menyertai pertandingan Global Zakat Game yang kali pertama dianjurkan Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Wilayah Persekutuan, semalam.

Pengurus Besar Kewangan PPZ Wilayah Persekutuan Azhan Ismail berkata, ia satu tarikan terbaru pihaknya untuk memberi pemahaman yang lebih mendalam berhubung pelaksanaan zakat di negara ini kepada orang ramai.

“Ia satu permainan interaktif dan agak berlainan berbanding kaedah (penyebaran maklumat) sedia ada.

NSTP perkenal kad prabayar 2 produk digital

Kuala Lumpur: Inisiatif The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP) memperkenalkan kad prabayar untuk dua produk digital keluarannya iaitu portal pendidikan FullAMark dan akhbar digital bertujuan memudahkan langganan orang ramai.

Ketua Jualan Akhbar dan Pengedarannya, Alfian Alias berkata, pihaknya akan menawarkan peluang pengedaran itu menerusi 720 vendor dan ejen jualan akhbar di seluruh negara.

Kesan positif program amal

Kuala Lumpur: Yayasan Kesejahteraan Bandar (YKB) menyerahkan sumbangan RM10,000 kepada program Kotak Rezeki Harian Metro di Balai Berita NSTP, di sini, semalam, sebagai tanda sokongan terhadap program kebajikan yang dilaksanakan menjelang Ramadan nanti.

Sumbangan disampaikan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr Mustapha Ahmad Marican kepada Pengarang Kumpulan Harian Metro, Datuk Mustapa Omar.

Dr Mustapha berkata, sumbangan itu kali pertama selepas melihat kesungguhan Harian Metro mengadakan program amal sebelum ini.

'Bayar' bilik hotel guna darah

Kuala Lumpur: Akibat tidak mampu membayar sewa bilik hotel didiami, seorang lelaki cuba membunuh diri dengan mengelar tangan menggunakan pisau cukur.

Dalam kejadian jam 4.18 petang semalam, lelaki berusia 30 tahun itu mengunci pintu bilik dihuni di sebuah hotel di Jalan Tun Razak, di sini.

Difahamkan, lelaki terbabit tidak dapat menjelaskan bayaran selepas menginap di hotel itu bersama isteri selama 17 hari.

Penguasa Bomba dan Penyelamat Fathi Kameel Mohd Asri berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 4.28 petang sebelum sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) KLCC dan BBP Hang Tuah dikerahkan ke lokasi.

Lotus lancar 2 model baru

Kuala Lumpur: Lotus Car Malaysia Sdn Bhd melancarkan dua model baharu untuk pasaran tempatan dengan pengenalan Lotus 3-Eleven dan Evora Sport 410, di sini hari ini.

Dua model ini dikuasakan dengan enjin 3.5 liter V6 dengan pilihan transmisi 6 kelajuan automatik dan manual dilengkapi kuasa kuda 410 hp dan tork maksimum 410 Nm.

Stor kereta potong dimamah api

Kuala Lumpur: Sisa tumpahan minyak kereta lama dipercayai menjadi punca sebuah stor kereta potong di Jalan Sungai Besi di sini, terbakar mendadak semalam.

Dalam kejadian jam 3 petang itu, beberapa komponen kereta potong dan kereta lama ditinggalkan di kawasan terbuka di stor itu terbakar 60 peratus.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bandar Tun Razak Mohd Ghazali Johari berkata, kejadian disedari penjaga premis terhidu bau asap sebelum mendapati beberapa komponen kereta potong diletakkan di bahagian luar premis terbakar.

Cari ibu kandung

Kuala Lumpur: Ibu kandung atau waris kepada Ahmad Rizki, 7, diminta tampil demi masa depan kanak-kanak itu yang kini di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Kanak-kanak lelaki itu ditempatkan di JKM pada 18 April lalu selepas menerima Perintah Jagaan Sementara mengikut Subseksyen 19(2) Akta Kanak-kanak 2001 sementara mengesan ibu kandung atau waris kanak-kanak.

Dalam satu kenyataan, semalam, JKM meminta ibu kandung kanak-kanak itu, Isumiati Atam atau waris keluarga yang mengetahui maklumat mengenai kelahiran Ahmad Rizki hadir ke JKM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKMWPKL) Tingkat 9, Grand Seasons Avenue, Jalan Pahang 50564 Kuala Lumpur dan boleh berhubung dengan pegawai pelindung iaitu Azizul Rahaman Zabidin di talian 03-26124196 atau 03-26124000.

31 along dicekup

Kuala Lumpur: Tiga puluh satu ahli sindiket pinjaman wang tanpa lesen ditahan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman dalam Operasi Vulture yang dijalankan serentak di enam negeri, semalam.

Semua suspek berusia dari 23 hingga 40 tahun ditahan di Selangor, Johor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah serta Melaka dan berperanan sebagai pengutip hutang di negeri masing-masing.